Mit første mountainbikeløb

Erindringen om mine første løb står stadigt ret klart, selvom det alligevel snart er fire år siden. Spørgsmålene var mange, de fleste af dem føltes ufattelig dumme. Det ved jeg nu, at de ikke var, men som med så meget andet i MTB-verden, kan man ind imellem godt føle sig lidt uvidende. Du kan læse herunder, hvordan du forberede dig bedst.

Du har tilmeldt dig, du har (måske) trænet målrettet og er…..hamrende nervøs. Men bare rolig. Nerverne er en del af det, om end de er værre de første gange. Men nerverne er også en drivkraft og et symptom på, at kroppens hormoner gør dig klar til kamp.

 

Dagene op til
Hvis du skal yde sit bedste, er mad, væske og hvile tre vigtige faktorer. Det betyder, at du i ugen op til løbet skal sørge for at få den gode og sunde mad indenbords. Spiser du normalt varieret, er der ingen grund til at lave om på mængden eller sammensætningen, med mindre du skal ud og køre rigtig langt. Et almindeligt løb hvor man kører 60 min + omgangen færdigt (forklaring kommer længere nede), kan sagtens klares på almindelig sund kost.

Du skal være velhydreret. Derfor er det vigtig, at du husker at drikke dine to liter vand om dagen og justerer lidt op, hvis det er meget varmt eller du af anden årsag sveder mere end normalt. En god væskebalance betyder mere, end man tror.

Har du nerver på, kan det godt være svært at falde i søvn, især aftenen før. Men husk den gode hvile på omkring syv timers sammenhængende søvn. Om natten restituerer kroppen på højtryk, og det er faktisk her en stor del af din samlede træning sker, efter du har nedbrudt muskelfibrene i dit træningspas. I dine træningspas ugen op til løbet, skal du undgå at køre hårde intervaller. Tag nogle ture med lav puls og koncentrer dig eventuelt lidt om at nørde teknik.

Hvad skal jeg have med?
Til de korte løb (60+ omgang) skal du kun have det allermest nødvendige med. Slange, dækjern, pumpe, et lille tool til løse dele, en kædeskiller og et samleled. Er du ikke så ferm ud i cykelreparationer, kan du nøjes med slange, dækjern og pumpe. Hav eventuelt noget energi med. Har du spist rigtigt op til, er det dog sjældent, du får brug for det. Vand kan være rigtig rart at have med, specielt på en varm og støvet sommerdag.

Til de lidt længere løb som varer over en time, skal du vurdere lidt selv. Der er ikke en facitliste på dette, da det kan være meget individuelt, men som minimum skal du have en eller to slanger med, pumpe, dækjern, tool, kædeskiller, samleled og eventuelt geardrop.

Det er også nødvendigt at have noget energi med. Man kan købe en masse produkter, og her skal du prøve dig lidt frem. Vi har forskellige smagsløg, og hvad der smager godt for din nabo, er ikke nødvendigvis din kop the – eller energidrik om man vil. Derudover er der geler, pulver til at blande med vand, energivingummi, barer og meget andet. En god gammeldags leverpostejmad kan også være lige det DU har brug for og lyst til. På ture over to timer anbefales det at indtage 30-60 g kulhydrat i timen. Vigtigst er det at huske væsken. Tit kan du blive fanget af løbsstemningen og glemme at drikke. Det ved jeg, at jeg selv ofte glemmer.

Forslag til noget at spise kan også være bananer, nøddeblanding eller hjemmelavet müslibarer. Tryk her, så får du en lækker opskrift på müslibarer.

Når du kommer i mål, er det en god idé at fylde lidt på depoterne, så du hjælper restitutionen på vej. En lille kakao og en banan er luksusudgaven, hvis du vil undgå alt for meget sukker, kan du skifte kakao ud med mini- eller letmælk. Et helt almindeligt måltid mad kan også sagtens gøre det.

 

Forskellige typer løb
60 minutter + omgangen færdig: Typisk en rute på 5-8 km, som køres flere gange. Tiden sættes i gang, og du kører i minimum 60 minutter. Krydser du målstregen, når der er gået 59 minutter og 59 sekunder, skal du køre endnu en omgang, selvom du så kører mere end 60 minutter.

 

Marathon: Her køres minimum 40 km. I Danmark må ruten dog gerne være 20 km, så køres den blot flere gange. Af populære maratons findes Aalborg MTB Marathon og Merida MTB Marathon.

Etapeløb: Her køres over flere dage og på nye ruter hver dag. Der køres fra A til B, dagen efter fra B til C og så videre. Disse løb foregår oftest i udlandet.

 

Enduro: Enduro er en disciplin, der handler om både at være god teknisk på spor, der primært går nedad, men man skal også være i god form opad. Et enduroløb er delt op i specielstages, hvor der bliver taget tid, og transferstages hvor man enten cykler eller transporteres hen til næste specialstage. I nogle enduroløb har hver rytter et begrænset tidsrum til hver transferstage, og hvis man ikke overholder sin tid, får man strafpoint.

 

Downhill: Her går ned nedad – meget nedad. I sagens natur har vi ikke så meget downhill i Danmark, men man skal ikke køre mange timer ind i Sverige eller Tyskland, før man finder fede bikeparker med downhillspor.

 

Hvor skal nummer og chip sidde?
Startnummeret sidder oftest foran på styret og sættes fast med strips eller poselukkere. Chippen kan have forskellige udformninger, nogle er en lille plastikplade, der sættes fast på skoen, andre er et klistermærke, der skal sættes på siden af hjelmen og andre igen sidder i startnummeret. Alt er i den startpakke, du får udleveret, og er du i tvivl, så spørg, indtil du har forstået det.

Nerver, nerver, nerver
Som sagt kan det være svært at falde i søvn dagen før. Er det helt umuligt, så fokusér hellere på, at du i det mindste ligger i din seng og slapper af. Det er meget bedre end at stresse over, at du ikke kan sove. Når du ankommer til pladsen, så vær i god tid. Det er en klar fordel at tage en testtur på ruten, hvis det er en af de korte ruter.

Undervejs kan du komme til at føle dig usikker. De andre kører måske voldsomt stærkt forbi dig, råber ”bagfra” eller ”venstre om”. Du kan blive i tvivl om, hvad du skal gøre. Skal du stige af og holde til siden, sætte farten op eller ned? Det korte svar er: bliv ved med at køre i den fart, hvor du føler dig tryg. Bliver stien lidt bred, så hold dig hen mod den side, hvor underlaget er bedst, så skal den bagfra kommende helt sikkert nok finde vej forbi. Det er alene hans eller hendes ansvar at overhale, når det kan lade sig gøre. Indrømmet, nogen gange er der også idioter på en MTB, men lad dig ikke presse. Begynder de at skælde ud, så forklar vedkommende med en fast og bestemt stemme, at det er et motionsløb, og at der skal være plads til alle. Finder du ud af, hvem det er, eller kan du se vedkommendes startnummer, så kontakt arrangørerne bagefter. De vil rigtig gerne vide, hvis en rytter ikke opfører sig ordentligt.

Hold kæden stram, når du kører 

Med det menes, at du skal køre i et tempo, hvor du kan holde ud længe. Selvfølgelig ikke søndaghyggetempoet. Der skal skrues op, bare ikke helt op på max. Du skal trods alt holde ud noget tid. En typisk fejl, som selv jeg stadig kan lave, er at starte for hårdt ud, fordi adrenalinen suser og man bare vil vise, at man kan det her. Lær din puls at kende og brug den som rettesnor. Har du ingen pulsmåler, så brug den tommelfingerregel at du skal kunne tale korte sætninger som ”sikken en dejlig dag” eller ”se! Et egern”.

Det er pinligt at komme til sidst

Trøst dig med, at ingen aner det var dig, der kom til sidst. Alle er trætte, og der kan være 1.000 årsager til, man kom sidst ind over målstregen. Defekt cykel, punktering, dårlig dag eller andet. Selv den hurtigste rytter kan komme sidst ind over stregen.

Nå, så starter festen! Du står i startområdet, din krop vil helt sikkert fortælle alt om, hvad der bliver frigivet af hormoner. Dit hjerte banker allerede som en bongotromme, og maven mener helt sikkert, at du skal på toilet. Igen. For 117. gang. Startskuddet går. De første 20 minutter tænker du ”hvorfor HEL**** har jeg meldt mig til det her frivilligt. Derefter vil du komme ind i et form for flow. Det bliver ikke nemt eller smertefrit, men du glemmer lidt alt andet og finder fokus. Er det et langt løb, vil du givetvis et par gange have nogle kriser, hvor du er klar til at stige af cyklen eller måske næsten håber på at styrte, så du har en undskyldning for at opgive. Bare rolig, det er helt normalt. Målstregen…. Åååh målstregen!!  Smilet kan ikke tørres af, selv om man er helt flad både fysisk og mentalt. Det var FEDT.

Jeg håber, du er blevet klogere på at køre løb. Alt hvad der er skrevet, er en god rettesnor på at forberede sig til løb, men jeg skal da være den første til at indrømme, at jeg også har stillet op til løb, hvor jeg hverken har spist korrekt, fået de syv timers søvn eller kørt roligt i ugen op til. Jeg står her stadig, og det var sjovt alligevel, så mon ikke det alt sammen går. Vigtigst af alt: Vær aldrig bange for at spørge. Som altid vil mountainbikeryttere hjertens gerne dele ud af viden og erfaring.

God fornøjelse med dit første løb.
Mette