Ny på Mountainbike

Som ny på Mountainbike er der masser af nye indtryk, for en ting er at cykle rundt på vejen, en anden ting er at tage cyklen med i skoven. Det fede ved mountainbiking er du både oplever naturen, årstidernes skiften, din krops styrke og så får du masser af motion. Rigtig mange starter deres oplevelse i skoven på en låne/leje cykel, hvorefter man får købt sin egen eller i nogle tilfælde arver kærestens.

 

Når du så er i gang, så er der lige nogle råd som er værd at tage med dig i skoven.

 

Sikkerhed og udstyr

Kør altid med hjelm!! Der findes hjelme der er mere egnet til skoven end den ”almindelige” cykelhjelm, så hvis du skal investere i udstyr er det et godt sted at starte. Mountainbike hjelme går længere ned i nakken end almindelige hjelme, så de beskytter dig hvis det sker at du falder bagover. Nyere hjelme kommer med det der kaldes MIPS som sikrer dig mere i de skæve slag/vrid.


Tjek at din cykel virker før du tager af sted – spænd den efter (men overspænd ikke!) Sikre dig at den er smurt de steder der kræver smørelse og sørg for at der aldrig kommer olie eller lignede (f.eks. WD40) i nærheden af dine bremser og skiver!

 

Hav en lille taske med, hvor du kan have væske, lidt energi (bar/rosiner/chokolade) et multi-tool, evt en slange, din mobil, nøgler/pung mm. Der findes et hav af forskellige tasker til at enten have på cyklen eller på ryggen eller en bæltetaske.
Download gerne 112 appen til din mobil – du ved aldrig om du eller andre får brug for hjælp.

Find nogle at køre med


Det er sjovest at køre sammen med nogen, så er I flere om at finde vej, snakke om udfordringer og sporet og i det hele taget dele oplevelsen af cyklen og naturen.

 

”Kør med nogle, der er bedre end dig selv”. Hvis du kører med nogle der har mere erfaring og kører bedre end dig, bliver du udfordret til at forbedre dig, samtidig kan de give gode råd og hjælpe dig til at blive bedre.

 

På facebook er der flere grupper, hvor man kan finde andre der cykler i ens nærområde, så er det bare at spørge, da det er en social sport får du ikke et nej :-) 

 

Tag teknikkurser! Der bliver løbende holdt kurser både hos Cyklista, Flowteknik, DGI, Slettestrand kursus center m.f. der giver dig en fin intro til sporten og den rigtige teknik på sporet.

 

Meld dig ind i en klub. De fleste klubber har faste træningsdage og flere klubber er begyndt at have teknikkurser. Klubben er et super sted at få netværk og møde andre der er vilde med at cykle.

Når du er i skoven

 
Sæt sadlen ned, ”stay loose” og kør ikke over evne
Når du er i skoven, så sæt din sadel ned, så du kan nå jorden med dine fødder/tær. Det giver dig rigtig mange fordele at sadlen ikke er for høj.

Du har mulighed for at bevæge dig på cyklen, hvis du f.eks. kører ned af, er det vigtigt at din vægt kan komme lidt bagud, så du ikke får overbalance og ryger over styret.

Samtidig kan du med den lavere sadelhøjde sætte foden ned, hvis terrænet bliver for meget

Stay Loose – er at du skal have Attack Position se video her. Det vil sige løse albuer og løse knæ, så de kan give efter, når cyklen bevæger sig over terrænet

Sid ikke i sadlen hele tiden, men stå i pedalerne så cyklen kan bevæge sig under dig

 

Kør ikke over evne – er du i tvivl, så stå af og træk. Eller brug dem du kører med til at vise og guide. Vær ikke genert over at ”springe en forhindring over” alle har været nye og det er godt at kende ens begrænsninger. Plus - du kommer til at køre det, og så vil du smile over den gang, du var i tvivl – det viser fremgang.